Boodschap achter de Limburgse paden

eigen pad

Eens in de zoveel tijd neem ik aan aantal foto’s in de natuur, om er daarna intuïtieve boodschappen bij te schrijven. Vandaag van deze fijne Limburgse wandelpaden. Welke foto trekt jouw aandacht?

Voel ook eens bij jezelf of het pad wat je kiest verband houdt met je huidige situatie, of met je wenselijke situatie…

Heb je een keuze gemaakt?

Lees dan hieronder de boodschap achter jouw foto.

eigen pad

Foto 1

Als je deze foto gekozen hebt, dan loop je een pad waar je behoorlijk stevig op loopt. Het is heel helder en duidelijk welke kant je op gaat. Eigenlijk hoef je alleen maar je ene voet voor de andere te zetten. Hoewel je nog niet goed ziet waar je naartoe gaat, heb je heel sterk het idee dat je de goede kant op gaat.

Wat je op dit pad wel zult merken misschien, is dat er weinig nieuws of sprankelends gebeurt. Het is zo’n diep uitgeslepen pad, dat het lastig is om ervan af te gaan, je gebaande pad te verlaten. Dus je loopt het soms misschien wel een beetje té gemakkelijk, een beetje té vanzelf. Alsof het uit gewoonte is.

Wat we jou willen meegeven, is dat je wel eens om je heen mag kijken en even stil mag staan. Kijk eens of er om je heen ook nog andere spannende, uitdagende, of interessante paden zijn. Paden zijn die óók te bewandelen zijn. Die losgaan van het pad wat je misschien al wel jaren loopt. Kijk eens of je openstaat voor wat avontuur, wat nieuws.

Het is dicht begroeid naast jouw pad, maar niet onbegaanbaar! Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is zelf initiatief nemen. Een eerste stap te zetten in dat dichtbegroeide, beboste stuk naast het pad wat je loopt. Het is helemaal aan jou of je dat nuttig vindt en je het aandurft. Je voelt je nu veilig en het is ook goed. Maar wie weet wat jouw leven, wat de wereld jou nog meer kan brengen als je een stapje durft te wagen buiten het pad wat je loopt…

Misschien komt daar wel een groots uitzicht, of bijzondere nieuwe dingen die je ziet en ervaart. Iets wat je tegenkomt wat je nog nooit hebt gezien. Waarvan je voelt: ‘het is wel spannend, maar dit wil ik wel eens verder gaan onderzoeken, want dit raakt me op een bepaalde manier. Dit avontuur wil ik wel aangaan.’ Dus kijk eens of je jezelf kunt uitdagen op je pad. Alleen als door af en toe even stil te staan en te kijken wat het leven nog meer te geven heeft dan wat je nu ziet. Veel plezier op je avontuur.

eigen pad

Foto 2

Als je deze foto hebt gekozen dan is jouw pad heel helder. Je hebt overzicht, er is kleur en je ziet heel duidelijk welk pad je te gaan hebt. Het is een smal pad waarop je loopt, maar wel een pad wat je regelrecht leidt naar daar waar je zijn moet. Je doel is nog een eindje weg, maar dat is oké, want de zon schijnt en het is een fijne, overzichtelijke route.

Het lijkt erop alsof er voor jou een heel duidelijke scheiding is tussen je verleden en je toekomst. Alsof jij in het verleden dingen hebt meegemaakt die je behoorlijk van slag hebben gemaakt in eerst instantie. Die misschien wel een kaalslag hebben veroorzaakt in jouw energie of in jouw ‘zijn’, of die ervoor hebben gezorgd dat je een groot gemis hebt ervaren. Hoewel je dit nu ook nog duidelijk in beeld hebt, heb je er ook een soort van besluit over genomen: ‘dat was het verleden. Dat is wat me is overkomen.’

Je hebt heel duidelijk voor jezelf bepaald dat je met een positieve blik kan kijken naar je toekomst. Dat je voelt dat wat jou nog ligt te wachten heel positief is en dat je daar weer nog verder gaat groeien in wie je bent. Dus jij laat jouw leven nu niet bepalen door wat is geweest. Jij bent je ervan bewust van wat het verleden jouw gebracht heeft. Maar ook dat wat het verleden heeft veroorzaakt in jou niet leidend hoeft te zijn voor jouw toekomst, voor wat de toekomst jou gaat brengen.

En nu loop je nog op dat pad tussen verleden en toekomst in. En je voelt je daar wel veilig eigenlijk, omdat je ook positief en met vertrouwen richting de toekomst kunt kijken.

Je hebt geleerd van het verleden. En je weet dat dat jou als persoon heeft laten groeien en dat jij als persoon dan ook steviger bent geworden, voor wat er dan ook gebeurt. Dus je gaat het niet uit de weg. Je hebt een open blik naar alles in je leven. En dat is een goede fundering om alle obstakels die je in het leven tegenkomt te nemen.

Kijk eens of je af en toe op dat paadje wat je loopt, je ogen niet per se gericht hoeft te houden op dat pad en waar dat naartoe leidt. Dat je niet alleen maar kijkt naar je doel en waar je heen gaat. Maar dat je ook af en toe even stil mag staan en om je heen mag kijken en in jezelf mag voelen hoe je er nu bij staat. Dat je nu heel bewust even voelt wat je is overkomen en wat dat je heeft gebracht. En kijk of je daar dankbaarheid voor kunt voelen. Want dat zal jouw leven nog meer ontspanning kunnen geven, nog meer waarde.

Neem dus af en toe even de rust om stil te staan en te voelen wie je bent en wat het leven jou gebracht heeft tot dusverre. Neem je rust. No need to hurry.

limburgse paden

Foto 3

Het lijkt erop alsof jij een persoon bent die graag de touwtjes in handen houdt, en die graag het een en het ander van elkaar gescheiden houdt. Heb jij moeite om jezelf met al je flaws en je tekortkomingen te accepteren en te laten zien? Het lijkt erop alsof je soms het gevoel hebt dat je jezelf moet laten zien in je kracht. En dat je het moeilijk vindt om de mindere kanten van jezelf te zien en te accepteren.

En dat is helemaal oké. Het is waar veel mensen mee worstelen. Kijk maar eens op social media, hoe veel mensen zich vaak van hun beste kant willen laten zien aan anderen. En daarmee eigenlijk een deel van zichzelf ontkennen, of alleen toestaan als ze helemaal alleen zijn, op een moment dat het hen uitkomt. Herken je jezelf daarin? Het is oké, geef jezelf niet op je kop. Wees je er alleen van bewust dat dit is hoe jij nu in het leven staat.

Kijk nu eens naar beide; het pad en het water. Dan voel je hoe je tegelijkertijd van beide kunt genieten. Ze lijken twee verschillende dingen, maar horen op de een of andere manier eigenlijk ook bij elkaar. Ze versterken ook elkaars schoonheid. Kun je je voorstellen dat, als je je ogen alleen maar op het pad houdt, je weliswaar het water misschien hoort stromen naast je, maar dat je daar pas werkelijk van kunt genieten als je daar volledig je aandacht ook aan besteed?

Ga dus zo nu en dan eens even stil staan om dat stromende water totaal te zien en in je op te nemen. Op het moment dat jij om je heen kunt kijken en alles wat zich daar of binnenin jou bevindt kunt accepteren, kun je er ook van gaan genieten. Zélfs van je schaduwkanten. Want jouw schaduwkanten zijn enkel het bewijs dat het tegenovergestelde van die schaduwkant ook aanwezig is in jou. Je kunt pas heel zijn als je beide leeft, ervaart en accepteert; zowel je schaduw als je licht.

Zie je trouwens dat huis tussen het pad en het watertje? Dat betekent dat het voelt als thuiskomen op het moment dat jij alle kanten van jezelf kunt accepteren en integreren en durft te laten zien. Pas dan kun je volledig in je kracht staan. Succes in dit levensproces. Succes met het accepteren en omarmen van wat is.

limburgs pad

Foto 4

Dit is een hele spannende foto. Want je ziet de klim die die je aan het maken bent voor je. Je ziet de treden die je hebt te lopen en het is wel een behoorlijke klim, maar je ziet ook dat het einde in zicht is. Dat je bijna bij de top bent. En wat je dan ziet, daar aan de top, dat is alleen maar licht en ruimte. En dat kan haast niets anders betekenen dan dat die top waar jij naar op weg bent iets heel positiefs voor je inhoudt.

Je hebt waarschijnlijk een hele klim achter je. Met wat pieken en wat dalen. Maar daar komt weldra een einde aan. Voorlopig althans. Je bent bijna aan het einde van iets wat je hebt ervaren als een dalletje in je leven. Misschien heb je je even niet zo fijn gevoeld, of niet zo veilig. Of heb je de afgelopen maanden ervaren als niet zo prettig, als verdrietig alleen, gevangen. Maar nu, nu het einde van corona nadert en met de komst van de zomer, voel je dat het je beter gaat. Dat er een betere periode aan zit te komen. Dus die laatste treden die haal je makkelijk: die kun je op karakter nemen.

Hoewel je nog niet ziet wat daar achter is, voel je wel dat het iets moois is, iets positiefs, iets lichts. Dus er zit wat moois aan te komen in jouw leven, lieve kind. Er zit een hele mooie bloeiende periode aan te komen. En kijk even of je jezelf toestemming kunt geven om daar volledig voor te gaan en er volledig van te genieten. Of jij jezelf gunt om weer vol in het leven te gaan staan en je kansen te nemen. En te genieten van wat er weer is, van alles wat er op je pad komt aan kansen en plezier en liefde.

Laat maar achter je wat achter je ligt. En kijk vooral omhoog nu, op weg naar die top. En verheug je alvast op wat dat moment je te bieden heeft, als je daar bovenop staat. Laat je verrassen en geniet.

eigen pad

Foto 5

Dit is jouw pad. En het is een niet zo heel duidelijk pad. Jij houdt er eigenlijk wel van om om je heen te blijven kijken en zodra je zin hebt of voelt dat het nodig is om even languit te gaan liggen of even totaal de andere kant op te gaan. Jij bent een vrije spirit. Jij bent iemand die liever niet vastzit. Die haar flexibiliteit wil houden. En die vrijheid heel hoog in het vaandel hebt in jouw leven en de manier waarop jij jouw leven wilt leven. Dus jij zoekt je vrijheid op en je vindt het allemaal prima. Je bent een avontuurlijk mens en je wilt het liefst zo veel mogelijk ervaringen opdoen en zo veel mogelijk groeien van alles wat het leven jou te bieden heeft.

En dat is prachtig, dat is hoe het leven ook gevierd mag worden. Dit is een heerlijke manier van jezelf ontwikkelen en je pad uitstippelen. Elk moment kijken wat je voelt, wie je bent, wat je wilt en daarnaar handelen.

Waar je af en toe even bij stil mag staan, is dat je je soms wat meer focust. Merk je dat je van het ene naar het andere fladdert? Stel jezelf dan eens een doel! ‘Nu wil ik dat bereiken: hoe ga ik dat doen?’ En kijk maar eens of die manier van leven nog iets kan toevoegen aan de prettige manier van leven die je jezelf al hebt eigen gemaakt.

Mensen zien jou als iemand die heerlijk doet waar ze zin in heeft. Als sommigen daar vervelend op reageren, weet dan dat dat enkel voorkomt uit het feit dat ze zelf wat meer gevangen zitten in dat wat hun leven hen geeft.

Dus blijf lekker je eigen ding doen. Blijf de vrije spirit die je bent, zonder vrees en met veel genieten.

natuur

Foto 6

Als je dit pad hebt gekozen dan voel je je nog een beetje in de donkerte die je hebt ervaren de afgelopen maanden. Eigenlijk gaat deze foto over de beweging die we maken richting vrijheid. Je ziet een nieuw stuk leven voor je wat je ook wel een beetje angst inboezemt. Waar je de afgelopen maanden in hebt geleefd, in jouw eigen bubbel, dat voelde veilig en fijn. Alsof je weer terug in de baarmoeder zat. Je hebt je eigen weg gevonden hierin en je vindt het eigenlijk wel heerlijk om op jezelf te zijn en om gewoon lekker te cocoonen.

Met wat er allemaal staat te gebeuren, nu de maatschappij als het ware weer ‘opengaat’, is dat toch ook een beetjes spannend. Je ziet dat er eigenlijk geen ontkomen aan is dat we weer teruggaan naar waar we vandaan komen. Naar het licht, openen, je bubbel uitkomen. Je wordt gedwongen om jouw bubbel te verlaten. En dat is spannend. Het is spannend als je een plek moet verlaten waar je je veilig voelt. Als je gedwongen wordt om weer open te staan, contact te maken met anderen. Je weer te omgeven op plekken waar het druk is of dingen van je verwacht worden.

Maar kijk eens even goed naar waar je naartoe gaat. Het is er licht; we krijgen de toestemming om weer tot leven te komen. Er zijn weer veel meer dingen mogelijk, ook voor jou. En je ziet dat je niet meteen in een open veld terechtkomt. Dat je niet meteen helemaal wordt overgeleverd aan alles om je heen, maar dat er nog een behoorlijke bosschage is waar je even achter kunt schuilen als het je teveel wordt. Waar je even je rust kunt nemen of je veilig kunt voelen.

Dus weet dat er altijd een plek is waar jij naartoe kunt, waar jij je even terug kunt trekken. Een plek helemaal voor jou alleen, waar je je weer kunt opladen en waar je je veilig voelt. Waar je even op adem kunt komen of jezelf kunt zijn.

Wat je alvast kunt doen, is bedenken wat zo’n plek voor jou kan zijn. Wat een manier voor jou zou kunnen zijn om je even te onttrekken van de buitenwereld die weer in volle hevigheid zijn gang gaat, gaat draaien. Wat is voor jou de plek waar jij jouw rust kunt vinden, ook op momenten als het jou even teveel wordt? Misschien voel je wel dat meditatie iets voor je kan betekenen, of een rondje wandelen in de natuur, of een bepaalde vriendin met wie je goed kunt praten. Of de armen van je partner, waar je je ook veilig kan voelen. Of bepaalde muziek waarmee je tot rust komt. Een lekker bad, je tuin, yoga; er zijn allerlei manieren waarmee jij weer even terug kan komen bij jezelf. Waarmee je je niet per se afsluit van alles om je heen, maar waarmee je wel even je eigen moment kunt pakken.

Dus weet, ook al voelt het misschien op dit moment een klein beetje beangstigend – dat je op elk moment vrij bent om te doen wat op dat moment voor jou goed voelt. (Al is het maar dat je op je werk even naar het toilet gaat.) En dat geldt voor nu en voor altijd. Want jij bent degen die bepaalt waar jij behoefte aan hebt. En jij bent degen die mag kiezen wat goed is voor jou. Vergeet dat nooit.