Wat is spiritualiteit… voor jou?

“Ik moet je wel waarschuwen, ik ben helemaal niet spiritueel.” Ik hoor het hem nog zeggen, een week geleden bij onze kennismaking aan de telefoon. Op mijn vraag wat spiritualiteit dan betekent voor hem, antwoordt hij: “Geesten in huis en zo.” Vandaag tijdens onze wandeling vult hij zijn beeld van spiritualiteit aan: “Je krijgt bij dat woord ideeën van beurzen waar allerlei zweverige types achter een tafel zitten die dingen doen die ik niet begrijp. Waarzegsters en zo. Het lijkt zo ongrijpbaar.”

Tijdens onze wandeling merk ik dat deze man heel gevoelig is: hij voelt haarfijn aan of iemand te vertrouwen is, benadert anderen vanuit zijn hart, voelt wat klopt en wat niet, stroomt over van liefde – voor zijn gezin, maar ook voor de wereld. Is dat spiritueel? Ja. In mijn ogen wel. Absoluut.

Het woord spiritualiteit heeft een bepaalde lading. Zweverig. Geitenwollen sokken. Vaag. Naïef. Bestemd voor mensen die de wereld niet helder zien. Dát idee. Maar spiritueel is in mijn ogen niet meer dan bewust zijn. Van jezelf, van anderen, van hoe je in de wereld staat, hoe je reageert op een ander, van je waarden en je normen.
Spiritualiteit is het jezelf willen onderzoeken, de diepte in durven gaan, andere mensen kunnen zien in hun ware kern in plaats van enkel de buitenkant. Het is misschien een openstaan voor een ‘er is meer’ en een ‘het voelt gewoon niet goed’ en daarnaar kunnen luisteren.

Veel mensen nemen het woord spiritueel liever niet in de mond. Dat hoeft ook niet. Maar je mag jezelf best de ruimte geven om je gevoeligheid te onderzoeken. Ik weet namelijk uit ervaring dat dat je een boel oplevert. Een betere zelfkennis, hechtere contacten met anderen, of een mooie verbinding met ‘boven’ om zo maar eens wat te noemen. Voel jij daar wel wat voor? Dan hoef je je leven echt niet om te gooien. Je begint gewoon heel klein met de volgende oefening.

Maak elke week een momentje vrij voor jezelf. Zoek een mooie plek (in de natuur) en neem waar. Dat is alles. Kijk om je heen. En op een gegeven moment zal je beseffen dat je even niet gedacht hebt. Dat je alleen maar ‘bent’. Dat zijn de momenten waarop je contact kun maken met jezelf, je lichaam, de stem van je intuïtie, of waar je dan ook wilt beginnen.

Maak stap voor stap contact met jezelf en je zult ervaren dat je steeds makkelijk voelt hoe je lichaam aanvoelt, wat het nodig heeft, wat jíj nodig hebt. Jouw wensen, verlangens en behoeften. Luister naar je lichaam, naar je innerlijke stem. En handel ernaar. Geeft je lichaam aan dat het rust nodig heeft? Geef het dat dan. Voel je aan dat een bepaalde beslissing niet verstandig is, ook al lijkt het vanuit je ratio van wel? Luister dan tóch eens naar dat stemmetje diep van binnen, zonder het te checken met je verstand. Je zult merken dat de stem van je intuïtie – je innerlijke wijsheid – het bij het rechte eind had.

Spiritualiteit is niet ver verheven. Spiritualiteit is niet enkel bereikbaar voor degenen die volledig mindful leven en elke dag twee uur mediteren. Spiritualiteit is veel dichterbij dan velen van ons denken. Het is in ieder van ons. En het kent vele vormen. Je hoeft alleen maar de vorm te vinden die bij jou past. En te genieten van je reis naar een rijker zelf.

PS: Hoe het met die klant afliep? Die was dolblij. Omdat zijn negatieve gevoel bij spiritualiteit als sneeuw voor de zon was verdwenen. En hij nu in alle vrijheid mag gaan ontdekken wat er voor hem te ontdekken valt.