Dag 4: Stap uit de ratrace

Vorige week zag ik een post van een zzp’er die digitale diensten aanbiedt aan bedrijven. ‘Corona houdt ons land in de greep. Waar kunt u zelf nog grip op houden?’ De tekst hield me bezig. Ik dacht er even over na. ‘Grip houden op’ en ‘onder controle hebben’ zijn begrippen die we vaak gebruiken.

Het idee dat wij als mensen dingen kunnen controleren is enkel een gedachte, een overtuiging die we onszelf hebben aangepraat en die veel stress veroorzaakt. Want als puntje bij paaltje komt is er helemaal niets wat wij kunnen controleren. En dat laat het universum ons momenteel heel mooi zien.

Dit is hoe ik het zie. Het universum geeft ons de mogelijkheid voor een complete reset van ons leven. Dat is waarom alles nu even tot stilstand komt. Om even stil te staan bij jezelf, zonder afleiding, zonder sleur, zonder lange to do lijstjes die nooit af lijken te komen. Dit is een moment om stil te staan en te voelen waar jij staat. Leef je het leven waar je gelukkig van wordt? Of is het tijd voor een switch?

We vinden het heel lastig om te vertragen. Om stil te zijn en te voelen. Omdat we bang zijn voor wat zich aandient. Onvrede, ongeluk, verdriet, opgekropte boosheid, twijfels. Maar weet je wat? Laat ze maar komen! Dít is het moment waarop je het anders kunt gaan doen. Dít is het moment waarop je je leven een positieve draai kunt geven.

Pak dit geschenk met beide handen aan. Neem de tijd om even stil te staan. Om uit te rusten, bij te tanken. Vertraag. Zodat je kunt voelen wat nodig is om gelukkig te worden, te zijn, of te blijven.

Oefening:
1. Ga staan op een plek waar je een beetje ruimte hebt.
2. Zet je ene voet vlak voor voor de andere neer; héél langzaam en met volle aandacht.
3. Voel of je ook daadwerkelijk ‘aankomt’ in die stap: draagt je voorste voet je hele lichaam? Of ben je geneigd alweer een volgende stap te zetten?
4. Blijf voelen. En zet je volgende stap pas op het moment dat je helemaal ‘aangekomen’ bent in deze. Voel echt of je voet volledig je hele lichaam draagt en connected is met de aarde. Dat kan soms wel een meer dan halve minuut duren.
5. Ga zo verder. Stapje voor stapje. En voel wat er gebeurt in je lichaam. Misschien voel je ineens dingen waarvan je helemaal niet wist dat ze er waren.
6. Laat alles gebeuren wat nodig is. Wuif niets weg, maar houd je liefdevolle aandacht er volledig bij. Je kunt het dragen.
7. Ga net zo lang verder tot je je rustig en ontspannen en helemaal in het hier en nu voelt.

Dus. Er valt niets te controleren. Loslaten en go with the flow is het enige waar we goed in mogen worden. Alles laten zijn en komen zoals het is, zonder te wensen dat het anders moet zijn. Alles is goed. Simpelweg omdat alles is. 🙏