Niemandsland

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben niet zo goed met hitte. Warme dagen zijn nog te doen, dan kan ik genieten van de zon tijdens een wandeling of met een boek voor mijn neus. Maar op hete dagen is het puur overleven. Meer doen dan stilletjes in schaduw de uren wegtellen lukt me simpelweg niet.

Tijdens deze hittegolf heb ik wat ontdekt. Terwijl ik me koest hield onder het prieeltje van mijn schoonouders op de camping, legde ik mijn boek voor de zoveelste keer terzijde. Zelfs voor lezen is het te warm. Ik begon maar wat voor me uit te staren. En op een gegeven moment gebeurde het: ik zat in een nieuwe gebied van waarnemen. Alsof de hitte me uit het hier en nu verdreef, naar een andere, diepere dimensie. Een dieper vlak van weten.

En ineens begon ik dingen heel helder te zien. Ik zag wat ik miste in mijn leven en waar ik meer van wil. Ik besefte wat ik werkelijk wil en wat me tegenhoudt om daar vol voor te gaan. Ik voelde een sterke verbinding met het hiernamaals en kon heel simpel contact maken met de wijsheid die daar overvloedig aanwezig is. Het voelde open, veilig, rustig in dit niemandsland. En ik voelde een sterke drang om hier vaker te verblijven.

En ik besefte dat dat ook kan. Wanneer ik maar wil. Het enige wat ik daar blijkbaar voor hoef te doen, is alles waar ik mee bezig ben even loslaten. Want alles wat ik dóe, houdt me weg van het niet doen, van het gewoon even zíjn, zonder moeten, zonder taken, zonder afleidingen van al wat ís. Terwijl ‘Al Wat Is’ het antwoord draagt op al onze vragen en zicht biedt op wat er werkelijk speelt in ons leven.

Misschien is dit voor jou allemaal gesneden koek, maar voor mij was het toch wel een kleine openbaring. En ik heb me voorgenomen om wat vaker gewoon even te zitten – alsof ik middenin in een hittegolf zit, maar dan zonder die verzengende hitte -, alles terzijde te schuiven en ruimte te maken voor het gewoon even zíjn. Zonder moeite, zonder iets te willen.

Ik nodig je van harte uit om dit ook eens te proberen en te ontdekken wat jouw Niemandsland jou te bieden heeft. Maar wees niet verrast als dit je even terugtrekken uit het leven van alledag je direct weer vol in het leven zet. Enjoy your ride.