Kwetsen of gekwetst worden

Op een borrel ontmoette ik een jongeman die me geïnteresseerd vroeg hoe je het beste om kunt gaan met mensen met hooggevoeligheid. In zijn werk was hij eens geconfronteerd met een klant, die snel ‘geraakt’ was. De jongen en zijn collega’s bespraken samen hoe ze daarmee om moesten gaan, omdat ze de vrouw wilden ontzien. 

Dit is hoe ik daar tegenaan kijk. Als iemand geraakt wordt door iets wat jij zegt, is dat iets waar die persoon iets mee moet. Niet jij. Het is namelijk niet jouw taak om constant voor iedereen om je heen in te schatten wat je wel of niet kunt zeggen. Dat is onbegonnen werk en ook nog eens onmogelijk. Bovendien ontneem je daarmee de ander de kans om te groeien.

Dat geldt omgekeerd ook. Als iemand zogezegd een gevoelige snaar bij jou raakt, doet dat pijn. Soms word je dan boos op de ander. “Waarom moet je nou nét dát zeggen? Je weet hoe veel pijn je me daarmee doet!” Maar daarmee schuif je de verantwoordelijkheid bij jezelf weg. Jij wordt geraakt, omdat jíj iets te doen hebt. Geraakt worden is niet meer dan dat je lichaam dat aangeeft dat je op dát punt nog wat op te lossen of te leren hebt. En dat pijnpunt zal net zo lang en net zo vaak worden aangeraakt tot jíj ermee aan de slag gaat.

Wat je dus het beste kunt doen als je geraakt wordt, is bij jezelf nagaan waaróm die bepaalde opmerking of gedrag van de ander jou pijn doet. Je wordt namelijk niet voor niets geraakt. Achter elk pijnpunt zit een leerproces. Soms groot, soms wat kleiner, maar je hebt nog wat te doen. Dat is vaak spannend, maar het goede nieuws is dat de angst voor de pijn vaak groter is dan de pijn zelf. Weet dus dat zodra je een pijnpunt gaat onderzoeken de ‘verlossing’ nabij is.

Dus. Word je geraakt door iemand? Kijk dan naar jezelf. Onderzoek wat er geraakt is en waarom. Heb je iemand onbedoeld gekwetst? So be it. Besef dat je de ander in feite alleen maar verder helpt in zijn proces door juist wel te zeggen wat in je opkomt. Wees tactvol, maar ben vooral oprecht en jezelf. Daar wordt iedereen uiteindelijk beter van.