Kun jij liefde ontvangen?

Vanochtend liep ik met een prachtvrouw door het bos. Leuk, gezellig, mooi, slim, lief en tegelijkertijd krachtig; she has got it all. En toch voelt ze zichzelf vaak niet goed genoeg. Ze is daarom constant op zoek naar bevestiging. Van haar man, haar vriendinnen, familie, de kinderen van haar man, en zelfs van mensen die niet eens zo veel voor haar betekenen; van iedereen eigenlijk. Wat ze niet in de gaten had, is dat bevestiging van anderen ons nooit gaat geven waar we werkelijk naar op zoek zijn.

Veel mensen zijn constant naarstig op zoek naar de opvulling van een gat in ons, een gat dat eigenlijk alleen gevuld kan worden door liefde. We zoeken dat bij onze ouders, bij vriendinnen en vrienden, bij onze geliefden, en als je pech hebt zoek je het uiteindelijk bij de hele straat, en de kassajuf, en de vriendjes van je kinderen… We zoeken en zoeken en zoeken, maar ons liefdesgat raakt nooit vervuld. Lijkt het.

Want als je goed zou kijken – zou voelen, dan zou je merken dat er liefde genoeg is. Van mensen om je heen (je bent vaak meer geliefd dan je denkt), van het Universum (God, engelen, gidsen, overleden dierbaren), maar ook in jezelf! In ons allen zit een enorme bron van liefde, die stroomt en stroomt en nooit opraakt. Míts je je ervan bewust bent en het durft te laten stromen.

Zo lang jij de liefde in jezelf ontkent en blijft zoeken in de buitenwereld, staat de kraan van jouw innerlijke liefdesbron dicht. En dan is het moeilijk om een liefdevol en oprecht contact met anderen te maken. Waardoor je je afvraagt of mensen je wel echt leuk vinden, daarnaar gaat hengelen, een negatieve bevestiging ziet als mensen een keer niet vriendelijk doen, waarna je nóg meer je best gaat doen, hopen dat ze je dan wel leuk vinden, etcetera, etcetera… Een eeuwige vicieuze cirkel die je uitput en diep ongelukkig kan maken.

Geloof me maar als ik zeg dat het ontbreken van liefde niet het probleem is; Love is all around us. De vraag is alleen niet bij wie je liefde moet gaan halen, maar of je open staat het te ontvangen. Als het je zou lukken om je open te stellen voor de liefde, uit welke bron dan ook, stroomt het zo je hart binnen. Zonder enkele moeite. Je hoeft daarvoor alleen maar als het ware een poortje in je hart open te zetten en ‘ja’ te zeggen. “Ja, ik sta open voor liefde!” En dan zouden er zo maar eens wonderen kunnen gebeuren…

Dus, wat wordt het? Ik persoonlijk zou kiezen voor dat poortje. Misschien gaat het wat stroef in het begin, maar oefening baart kunst. It’s up to you. Jij hebt de sleutel.