Hoe zit het met jouw intimiteit?

“Kun je me vertellen hoe het zit met de intimiteit tussen mij en mijn partner?”, vraagt de vrouw me. Het is niet de eerste keer dat een cliënt me deze kwetsbare vraag stelt. Maar dit keer verrast het antwoord dat ik doorkrijg van boven mezelf ook een klein beetje.

Intimiteit, sensualiteit en seksualiteit zien we vaak als iets tussen ons en een ander. Als je niet altijd zin hebt in seks wanneer je partner het wel heeft, of het vrijen niet vanzelf gaat, of je allebei wat anders wilt in bed, of je het moeilijk vindt om jezelf helemaal te openen voor de ander, dan lijkt er wat mis met onze seksualiteit. We ervaren dan een probleem in onze intimiteit met onze partner en vragen ons af wat er mis is met ons en hoe we dat kunnen verhelpen. Dát is hoe wij intimiteit vaak zien; in relatie tot een ander.

Het gekke is, dat ware intimiteit eigenlijk begint bij jezelf. Het betekent niets meer dan nabijheid, verbondenheid, een intieme relatie in vertrouwen en vrijheid. En dat begint met de relatie die je hebt met jezelf. Hoe open en puur ben jij in je relatie met jezelf? Hoe compassievol en liefdevol? Hoe dicht mag jij van jezelf komen bij jouw kern? Of houd je liever afstand van alles wat er leeft aan angsten, frustraties, schaduwkanten, maar ook aan liefde in jezelf? Als dit laatste het geval is, als je jezelf nog niet volledig omarmt en toestaat te ‘zijn’ hoe kun je dan verwachten van jezelf dat je een ander wel toelaat in je hart, in je diepste kern?

Dus. Heb je moeite met intimiteit in relatie tot een ander? Kijk dan eens heel eerlijk hoe intiem je mag zijn met jezelf. (En dan hebben we het dus niet over seksualiteit.) Dát is waar de eerste stappen gezet mogen worden. Pas als jij jezelf accepteert en kunt houden van jezelf met al je tekortkomingen en schaduwkanten, kun jij een ander toelaten werkelijk intiem te zijn met jou.