De specht en zijn levensmissie

Vanochtend besloot ik nog voor iedereen wakker was het huis uit te glippen. In het bos was het nog stil. Een enkele vogel begon net de slaperige zangstem op te warmen. Maar de specht, die was al volop aan het werk. Het getik van snavels tegen harde boomstammen kwam me van alle kanten tegemoet. Ik heb stil staan luisteren.

Nu moet je weten dat het volgen van je hart niet enkel rozengeur en maneschijn is. Sinds ik vorig jaar mijn parttime baan opzegde om me volledig op mijn praktijk te richten gaat het op en af. ‘Op’ als ik in een flow zit, de inspiratie door mijn lichaam suist en alles lijkt te lukken. ‘Af’ als dingen niet lopen zoals ik wil, het allemaal zo langzaam lijkt te gaan en ik me afvraag waar ik nou eigenlijk in hemelsnaam mee bezig ben. Die laatste momenten kunnen zo de overhand krijgen dat ik twijfel aan het voortzetten van het volgen van mijn hart. Moet die weg niet alleen maar leuk en vervullend zijn?

De spechten geven me mijn antwoord. Nee, het leven is niet enkel leuk. Zelfs niet als je op de weg van je zielsverlangen zit. Het is een pad met pieken en dalen en vele obstakels om te overwinnen. Wat de spechten me lieten beseffen, is dat het vaak gewoon een kwestie is van volharden. Kun je je voorstellen dat de specht ’s ochtends opstaat en besluit: “Dit schiet niet op. Ik met mijn kleine snaveltje tegen die harde boomstam aan. Het duurt toch eeuwen voor ik een huisje klaar heb voor mij en mijn gezin? Dit is gekkenwerk! Ik kap ermee.” Om vervolgens te gaan solliciteren op de baan van eend…

Nee. De specht kent zijn missie. Er is geen twijfel over mogelijk: hij bouwt huisjes. In harde boomstammen. Met zijn snavel. Hoe lang dat ook duurt en hoeveel moeite dat ook kost.

Dus. Als je het even niet meer weet, het niet meer ziet zitten; denk dan aan de specht. De stam kan hard zijn, koud en nat. De wind guur, de temperatuur waterkoud. Het werk kan dagen duren, weken, maanden. Een andere specht kan zitten azen op jouw holletje. Maar als je volhardt in je levensmissie, zit je uiteindelijk lekker hoog en droog en lekker warm met je jonge gezinnetje in dat zelfgemaakte holletje.