Focus on the good… and the good gets better

Spanning en boosheid en angsten en verdriet ontstaan alleen daar waar jij het toelaat. Sterker nog, ze ontstaan vaak op jouw eigen initiatief. Als jij je focust op alles wat slecht is, op alles wat tegenzit, op iedereen die dingen doet precies zoals jij ze niet zou doen, en als je daarvan ontstemt raakt… En als je die boosheid voedt – door daarmee bezig te zijn, door bevestiging te zoeken, door elke keer als die bevestiging er is je weer op te winden – dan zorg jij er zelf voor dat jouw boosheid blijft bestaan. Die wordt daardoor alleen maar sterker en groter. Net als een kind dat je (te veel) eten geeft.

Wéét dat jij degene bent die bepaalt hoe jouw gemoedstoestand eruit ziet. Jij bent degene die kan kiezen waar jouw aandacht naartoe stuurt, jij bent degene die kan kiezen wat je laat groeien. Als je kiest voor boosheid, angst of verdriet, dan kun je je voorstellen dat de positieve dingen in het leven geen ruimte meer krijgen. Dan kun je je voorstellen dat jouw ogen alleen maar gericht zijn op dat wat niet goed gaat of dat wat jouw boosheid, je angst en je verdriet voedt.

Wat zou er gebeuren als jij ervoor kiest om de positieve dingen in jouw leven op dit moment aandacht te geven? Om daar jouw blik op te laten rusten, in plaats van op de dingen die niet goed gaan of die je pijn doen? Wat zou er gebeuren als jij bewust op zoek gaat naar de mooie dingen? Als je de vervelende dingen die voorbij komen observeert, maar ze niet voedt met extra aandacht? Hoe zou jouw gemoedstoestand er dan uitzien?

Ja, zo simpel is het: je mag zelf bepalen waar jouw aandacht naartoe gaat. Je mag zelf kiezen waar jouw ogen, oren, gedachten en gevoel mee gevuld wordt. Kies jij voor angst, boosheid, verdriet of zorgen, óf voor liefde, licht, schoonheid en de mooie dingen van het leven, hoe klein dan ook? Het is aan jou. Aan jou alleen.

Ik vraag je niet om te negeren wat er is en wat je dwarszit, absoluut niet. Ik vraag je om bewust te zijn van de momenten waarop dat gebeurt en dan zelf de switch te maken naar iets wat wél mooi is in je leven. Je familie, je man, je kinderen, vrienden, je hond of kat, de bladeren aan de bomen die weer zulke mooi kleuren krijgen, of aan het feit dat het vandaag niet regent, dat we ’s avonds gewoon op de bank met een kop thee kunnen kijken naar onze favoriete serie, dat we heerlijk eten kunnen koken als we daar zin in hebben…

Er zijn zo veel kleine mooie dingen op deze wereld en ook in jouw leven waar je je gewaar van mag worden. Dingen die je gaat zien als je je bewust voorneemt om ze te willen zien. En je zult merken, dat hoe sneller en hoe intensiever je daarmee aan de slag gaat, hoe mooier jouw leven wordt. Oók al zijn de omstandigheden waarin je leeft precies hetzelfde.

Dus als je de volgende keer iets tegenkomt in je leven wat je boos maakt, kijk dan eens of je dan weg kunt kijken. Kijk eens of je het kan opmerken: ‘ik word boos’, ‘er is boosheid’, ‘ik snap het/hem/haar niet’, en of je dan bewust jouw aandacht kan sturen naar iets anders. Iets leuks of positiefs. Dat heeft niks te maken met ontkenning of naïviteit. Dat heeft te maken met zelf de verantwoordelijkheid nemen over hoe jij je voelt. Weet gewoon dat jij dat stuur in handen hebt, weet dat jij bepaalt. En speel er maar eens een beetje mee. Ik durf te wedden dat jouw leven er dan al heel snel een stuk rooskleuriger uitziet.