Excuustruus

Als Corona weer weg is, de donkere dagen voor kerst voorbij zijn, ik goed heb geslapen, beter in mijn vel zit, een nieuwe leidinggevende heb, tien kilo lichter ben, meer energie/geld/tijd heb, de kinderen uit huis zijn… Welke excuses gebruik jij om niet het leven te gaan leven wat je zou willen? Hier, nu, op dit moment?

Ik zal eerlijk tegen je zijn: ik heb ze allemaal gebruikt. Ik was een excuustruus tot en met. Altijd was er wel iets waarom ik doorging met wat ik deed en het stemmetje binnenin mij negeerde. Dat stemmetje dat eerst fluisterde: ‘Is dit het nou? Het leven moet toch leuker kunnen?’ En uiteindelijk schreeuwde: ‘Ik ben niet gelukkig!’ En ik wakker werd en mijn leven rigoureus omgooide.

Je hoeft mij niet te vertellen welke excuses jij gebruikt (hebt). Maar ik raad je wel aan om er eens eerlijk naar te kijken. Voor jezelf. Want die excuses houden jou tegen om je beste, fijnste, gelukkigste leven te leven. Zolang je je gevoelens negeert en steeds uitstelt wat je zou moeten doen om gelukkig te worden, gebeurt er namelijk niks. Geen drol.

Als jij je dolgelukkig voelt met het leven dat je leeft, is er natuurlijk geen enkel probleem. Dan noem ik je een bofkont en mag je nu stoppen met lezen. Maar als je voelt dat er iets knaagt, een twijfel is in je binnenste over werk, relatie, persoonlijke ontwikkeling, of wat dan ook? Doe jezelf dan een plezier en duik er eens in.

Word even stil en stel jezelf de volgende vraag:
Als alles kan, zonder restricties, hoe zou mijn leven er dan uitzien?
Luister naar jouw antwoord. Blijf stil zitten en voel. En stel jezelf dan de volgende vraag:
Hoe zou jouw leven eruit zien als dat werkelijkheid zou worden?
Hoe zou jij je dan voelen?
Stel het jezelf voor – tot in de kleinste details – en voel. Tot in elke vezel van je lichaam.

Als dat heerlijk, exciting, warm, liefdevol, sprankelend, zorgeloos, vrolijk, fijn, wauwie, of wat dan ook voelt, stel jezelf dan als laatste de vraag:
Wat houd je tegen om dit leven te leven?
En pas nu op: hier gaan we niet op zoek naar excuses. Hier gaan we op zoek naar onze blokkade(s). Welke overtuiging, welk verhaal zit er in jou verscholen dat gelooft dat dat leven niet mogelijk, niet haalbaar is? Ben je niet goed genoeg, het niet waard, vind je dat je maar gewoon normaal moet doen, met beide benen op de grond moet blijven staan, je niet te veel voor jezelf mag eisen, het welzijn van je gezin voorop staat? Wat het dan ook is: weet dat het bullshit is. Dat het gewoon een excuus is om te blijven zitten waar je zit. Lekker veilig. Ongelukkig, dat wel, maar wél lekker veilig.

Ik zal de laatste zijn die je zegt dat het volgen van je hart makkelijk is. Integendeel: het is rete-spannend om contact te maken met je grootste verlangens. Te onderzoeken wat je tegenhoudt. En te ontdekken dat jij dat hoogstwaarschijnlijk zelf bent. Dat is confronterend. Maar ook een doorbraak. Want als je je bewust wordt van dat wat je tegenhoudt, kun je het veranderen. Dus. Is dat spannend? Ja. Heel erg. Maar wel de moeite waard. En ik kan het weten: ik ken de weg. Míjn weg, althans.

Misschien ben jij wel klaar om jouw pad te gaan uitstippelen. Om stapje voor stapje te ontdekken welk prachtleven er voor jou in het verschiet ligt. Op jouw tempo, in een veilige setting. Durf jij het aan? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingswandeling. Dan kijken we samen hoe jij het nieuwe jaar van start kan met de eerste stap op weg naar het leven waar je dolgelukkig van wordt.