Dag 28: Enjoy nature

Het Japanse Shinrin Yoku (bosbaden) gaat ervan uit dat de natuur een helende werking op ons heeft. Misschien herken je wel het weldadige, ontspannen gevoel dat je kan overspoelen wanneer je een wandeling maakt door het bos of aan het strand. De vreedzame stilte die je als een zachte deken bedekt. Die ontspanning brengt en misschien wel een gevoel van verbondenheid met een iets dat veel groter is dan wij.

Wat een geluk dat natuur er altijd is, of je nou naar buiten mag of niet. Want ook vanuit je huis kun je genieten van de helende en ontspannende kracht van de natuur. Zelfs als je geen eigen tuin of balkon hebt! Zorg bijvoorbeeld dat je mooie groene planten in je huis hebt staan, of een geurige bos bloemen op tafel. Of neem een moment om de vogels buiten de observeren, of de wolken aan de lucht, de bomen in de wind, of de maan aan de hemel. Verbind je met wat je ziet, hoort, ruikt, voelt, ervaart; en je zult de ontspanning door je lijf voelen trekken.

Wil je meer? Probeer dan eens de volgende oefening:

* Kies een blad van een boom/plant/bloem
* Pak het vast en observeer het met je volle aandacht: neem vooral de tijd om de nerven te onderzoeken
* Omschrijf voor jezelf de textuur, vorm en kleuren zonder daar een oordeel aan vast te plakken
* Probeer jezelf nu eens in te leven in het blad; stel je voor hoe het voelt om dit blad te zijn

Doe deze oefening minstens vijf minuten en je zult je opgeladen en ontspannen voelen als na een heerlijke meditatie. Geniet ervan!