Welke van de hiernaast afgebeelde mosjes trekt jouw aandacht?

Een keuze gemaakt?

Lees dan hieronder de verborgen boodschap van de dag achter jouw foto.

Als je deze foto hebt gekozen dan heb je een heftig jaar achter de rug. Je hebt moeite gehad om je staande te houden. Alles wat er om je heen gebeurde heeft voor jou ook bepaald wat er in je gebeurde. Je hebt als het ware de buitenwereld in al zijn chaos en onrust meegenomen naar jouw binnenwereld. En dat heb je geweten, lieve kind. Want je hebt je van hot naar her geslagen gevoeld, van het ene uiterste in het andere uiterste. En je bent niet in staat geweest om de situatie waarin je leeft los te zien van jouw innerlijke welzijn, van de manier waarop je van binnen leeft. Dus helaas is alles wat er buiten jou gebeurt als het ware versmolten geraakt met jouw innerlijk. En daar heb je veel last van gehad.

Voor het komend jaar en al de jaren die komen gaan, is het van jou van belang dat je jouw buitenwereld los gaat zien van jouw zelf. Dat je jezelf losweekt uit de buitenwereld als het ware. Jezelf als een op zichzelf staand koninkrijkje gaat ervaren in een wereld vol onrust. Wat er ook gebeurt in al die andere landen om je heen, in die wereld om je heen, weet dat jij aan het roer staat van de situatie in jouw koninkrijk. Dat jij zelf kunt bepalen wat er ondernomen wordt om de rust in je eigen koninkrijk te behouden. En dat kan en dat kun jij ook. Alleen al door te gaan zien dat jij bepaalt hoe jij je voelt.

Dat klinkt misschien als too good to be true. Maar dat is het niet. Het is een kwestie van oefenen met alle gedachten en alle emoties die voorbij komen op een dag. Om te gaan oefenen om die te gaan zien als reizigers die van het buitenland naar jouw koninkrijk komen. En jij hebt de keuze of je ze aan de grens laat staan of dat ze binnen mogen komen. En als dat mag, hoe lang ze dan in jouw land mogen vertoeven en hoe veel schade ze daar mogen aanrichten. Jij bent degene die de baas is over jouw koninkrijk. Als je dat in je hoofd houdt en daarmee gaat oefenen, met elke gedachte, met elk gevoel wat je lijkt te overvallen, dat jíj degene bent die bepaalt welke gedachte en welk gevoel de ruimte krijgen in jou, dan zal je daar steeds meer afstand van kunnen doen en zal je steeds meer rust ervaren.

Als jij deze foto hebt uitgekozen, dan ben jij dit jaar in staat geweest om heel veel ellende van buitenaf van je af te laten bouncen als het ware. Jij hebt een soort van dikke huid gehad en je hebt die gebruikt om alles wat buiten je is ook buiten je te houden. Het was een soort van beschermlaag voor jou. Als een beer die zijn vacht gebruikt tegen de winterse kou. Dat is heel prettig voor jou, omdat je dan eigenlijk nergens last van hebt.

Wat je je wel kunt afvragen is in hoeverre je betrokken bent geweest bij alles wat er om je heen gebeurd is. Je kunt heel bewust kiezen om dingen buiten je te houden. Maar er zijn ook dingen waarvan het heel waardevol is als je ze toelaat in je leven. En dan praten we niet over hele liefdevolle zaken, maar ook over ervaringen die jou sterker kunnen maken. Je kunt je voorstellen dat als je alles buiten je houdt en alles alleen maar afketst, bijvoorbeeld kritische gedachten of emoties of gevoelens die je liever niet ervaart, dat dat heel veel moeite kost. En dat je dan ook de goede dingen die die dingen met zich meebrengen niet kunt aannemen. Het kan zijn dat er een bepaalde emotie gevoeld mag worden, om die weer te kunnen laten gaan. Als jij die emotie blijft afketsen, dan komt hij steeds opnieuw weer aan je deurtje kloppen. En soms is het goed om even te voelen dat je je machteloos voelt, of boos, of verdrietig, omdat dat je ook een ervaring rijker maakt en je een rijker mens maakt.

Dus jouw uitnodiging van ons voor het komend jaar en de jaren erna, is dat je mondjesmaat eens wat dingen toe gaat laten. Mensen in je omgeving die je afketst bijvoorbeeld. Ga ze maar toelaten en weet dat je altijd in staat bent om de deur weer dicht te doen als het te heftig voelt. Gedachten die je steeds wegstuurt, of emoties; ga ze maar eens voelen, stap voor stap. En weet dat je veilig bent en altijd nog terug kunt op je pad. Maar ervaar ook en weet heel diep in je binnenste dat elke emotie die je toe gaat laten jou ook hele mooie dingen gaat brengen. Ze zijn er niet voor niets. Je kunt van gevoelens en emoties sterker worden en wijzer. Dus jij staat aan het roer en weet dat je een vollediger mens wordt als je je open durft te gaan stellen voor alles buiten jou. In zachtheid.

Als jij deze foto hebt gekozen dan heb je nogal een chaotisch jaar achter de rug. En je hebt je laten meevoeren op de achtbaan die dit jaar is geweest. Maar je hebt er wel van genoten. Je hebt eigenlijk alle kansen die dit rare jaar aan jou hebben geboden aangenomen. Je bent als het ware heel nieuwsgierig het avontuur aangegaan. En je hebt beseft dat dit een jaar is waarin heel veel nieuwe dingen te beleven vielen. Dingen die nog nooit (in de ‘moderne tijd’) zijn voorgekomen en die waarschijnlijk ook niet heel snel weer voor gaan komen. Je hebt ervaren hoe bijzonder dit jaar is geweest. En je hebt het ook als bijzonder ervaren dat jij dit hebt mogen ervaren. En daarom heb je dit eigenlijk met volle teugen beleefd, in al zijn facetten.

Dus jij bent een heel veel rijker mens geworden door dit jaar. Je hebt als een spons heel veel nieuwe ervaringen in je opgeslurpt. En omdat je je niet verzet hebt tegen wat er om je heen gebeurde, heb je kunnen meevaren als een boot op de stroming. En soms heeft het virus je alle hoeken van de kamer laten zien, maar omdat je je niet hebt verzet heb je het niet ervaren als een vervelend iets. Je hebt het met de verwonderende ogen van een kind kunnen aanschouwen. En als je dit doet met alles wat je in je leven tegenkomt, aan zowel mooie momenten en ervaringen als tegenslagen, dan ben je een gezegend mens. Want dan ben je in staat om alles te laten gebeuren zonder dat je daar heel erg door van slag raakt.

Dat betekent dus ook dat je in jouw leven, als je zo kunt meebewegen op de golven van jouw levenszee, je alle ervaringen kunt omturnen naar rijke lessen waar je van kunt leren, waar je wijzer van kunt worden, waar je persoonlijkheid van groeit. En dat is een heerlijke en rijke manier van leven. Ben je daarvan bewust en Leef het Leven.

Jij hebt je goed gevoeld dit jaar. Sterker nog: je hebt je eigenlijk stralend gevoeld. Dit jaar van je terugtrekken in jezelf, van aangewezen worden op jezelf en op de ruimte van je eigen woning – zonder ‘moeten’ – heeft jou goed gedaan. Je hebt jezelf de ruimte gegeven om even uit te rusten van het hectische leven wat we leven en om even echt bij jezelf te zijn. En om je echt af te vragen en te voelen hoe het ervoor staat met je. En dat heeft je goed gedaan. Want je straalt als nooit tevoren.

Onthoud dat een moment nemen voor jezelf jou heel erg goed doet. Dus neem jezelf voor het komend jaar en de jaren erop voor om vaker momenten voor jezelf te nemen. Momenten van stilstaan, rust, bezinning en je terugtrekken in je eigen omgeving. Voel je daar niet schuldig over als je jezelf dat gunt. Weet dat het jou en de mensen om je heen ten goede komt als je die momenten voor jezelf pakt. Zie hoe je ervan gaat stralen. Zie welke innerlijke wijsheid je ervoor terugkrijgt, de innerlijke rust die je nu ervaart.

Dus, voor nu en de komende jaren: luister goed naar je lijf en wacht niet op weer een pandemie voor je jezelf rust gunt. Neem je nu voor om vaker een moment voor jezelf te nemen en in te plannen als dat nodig is. Blijf genieten, blijf jezelf prioriteit geven en voel je niet schuldig. Want dit is een investering in jezelf, in jouw persoonlijke groei, in jouw welzijn en daarmee ook in de mensen om je heen. Geniet.